Bagaimana untuk berkongsi foto dan video dengan iCloud

iCloud menawarkan lebih daripada penyelesaian sandaran dan penyimpanan awan. Sebagai contoh, iCloud menyediakan ciri-ciri yang membuat perkongsian foto / video dengan rakan-rakan dan ahli keluarga anda pengalaman yang menyeronokkan. Anda boleh berkongsi foto / video menggunakan peranti iOS anda, Mac (OS X v10.9 atau yang lebih baru dan sama ada iPhoto atau Aperture), Apple TV atau Windows PC (Windows 7 atau lebih baru) dan iCloud Control Panel 3.0 atau yang lebih baru. Untuk tujuan artikel ini, kami akan menunjukkan bagaimana anda boleh berkongsi foto / video pada peranti iOS anda atau Mac anda. Inilah caranya:

Jelas sekali untuk dapat menggunakan ciri ini, anda memerlukan akaun iCloud. Jika anda tidak mempunyai satu, anda boleh dengan mudah menetapkan satu.

Bagaimana untuk membolehkan ciri ini

Pada peranti iOS anda, hanya ketik Tetapan> iCloud> Foto dan aktifkan Perkongsian Foto.

Pada Mac anda, pergi ke menu Apple ()> Pilihan Sistem kemudian pilih iCloud, kemudian klik butang Opsyen ... bersebelahan dengan iPhone atau Aperture. Kemudian pilih Perkongsian Foto.

Ambil perhatian bahawa fail dalam Perkongsian Foto iCloud tidak menggunakan storan iCloud anda.

Bagaimana untuk berkongsi foto dan video

Untuk melakukan ini, anda perlu membuat aliran kongsi. Inilah caranya:

Pada peranti iOS anda (iPhone, iPad atau iPod touch)

1. Lancarkan aplikasi Foto

2.Tap Dikongsi

3.Tap Buat Stream Baru

4. Masukkan nama kemudian ketik Selanjutnya

5. Jemput rakan anda (anda boleh memasukkan dari kenalan atau alamat e-mel anda) kemudian ketik Buat

Sekarang strim kongsi anda telah dibuat tetapi kosong. Untuk menambah foto atau video, ketik pada strim kongsi baru yang baru anda buat, kemudian sentuh tanda (+) untuk menambah foto atau video.

6.Pilih gambar atau video anda untuk dikongsi, kemudian ketik Selesai

7.Anda kini perlu memasukkan keterangan, kemudian ketik Pos.

Sekarang fail terpilih anda dikongsi dengan orang yang anda pilih. Rakan anda yang dijemput akan menerima e-mel yang memberitahu mereka tentang jemputan anda untuk melanggan strim anda.

Untuk menukar tetapan aliran anda, ketik Foto> Dikongsi> strim anda, kemudian ketik Orang. Di sini anda boleh menjemput lebih ramai orang. Anda juga boleh mengalih keluar orang yang telah dijemput sebelumnya. Anda boleh mendayakan atau melumpuhkan ciri yang membolehkan rakan anda menambah foto dan video ke strim anda. Anda juga boleh membenarkan sesiapa sahaja untuk melihat video atau foto yang dikongsi anda di iCloud.com. Sekiranya anda mengaktifkan ciri ini, anda akan melihat url umum yang boleh anda kongsikan dengan orang lain. Dengan melawat URL ini pada mana-mana peranti dan mana-mana platform (mudah alih, komputer dan lain-lain), sesiapa saja boleh melihat dan memuat turun aliran kongsi anda. Pelanggan anda akan dimaklumkan apabila anda menambah lebih banyak foto atau video ke strim ini.

Jika anda mahu menerima pemberitahuan apabila rakan anda suka, mengulas atau menambah foto atau video, anda juga boleh menghidupkannya.

Jika anda ingin memadam strim anda, cuma ketik Gambar> Dikongsi> Aliran> ketik strim yang anda ingin padamkan> Orang kemudian ketik Padam Strim Foto. Ambil perhatian bahawa apabila anda memadamkan aliran foto dari satu peranti, ia akan dialih keluar dari semua peranti anda.

Pada Mac OSX anda menggunakan iPhoto atau Aperture

Anda boleh menggunakan iPhoto atau Aperture untuk membuat strim foto kongsi. Langkah-langkah yang sangat serupa dalam kedua-dua perisian:

1. Lauch iPhoto atau Aperture

2. Pilih Foto / video (atau foto / video) untuk dikongsi

3. Klik butang kongsi

4. Pilih iCloud kemudian strim Foto baru

5. Masukkan e-mel kawan anda dan nama strimnya kemudian klik Ok.

Kini anda berkongsi video / foto yang dipilih dengan rakan anda.

Untuk menguruskan aliran kongsi ini pada Mac anda, pilih iCloud di iPhoto atau Aperture, kemudian klik butang maklumat. Di sinilah anda boleh menambah / mengalih keluar pelanggan atau menukar tetapan lain. Anda boleh membenarkan pelanggan anda menambah foto atau lagu ke strim anda. Anda juga boleh mengaktifkan atau melumpuhkan paparan URL awam di icloud.com.

Untuk memadamkan aliran kongsi pada Mac anda, klik iCloud kemudian pilih stim yang anda hendak keluarkan kemudian tekan Command-Delete. Sekali lagi apabila anda mengalih keluar strim kongsi dari Mac anda, ia akan dikeluarkan dari semua peranti anda yang lain juga.

Berkaitan: Maklumat peribadi yang disimpan dalam foto yang diambil pada peranti iOS, iPhone, iPad atau sentuhan iPod