Bagaimana Untuk Melumpuhkan Pautan Photo iCloud Apabila Menghantar Foto pada iPhone anda

Bermula di iOS 12, Apple mengubah tingkah laku lalai sekitar berkongsi foto melalui Mesej, mengelirukan sesetengah pengguna. Apabila anda cuba menghantar beberapa foto (empat atau lebih) dari aplikasi foto melalui fungsi saham dalam aplikasi Mesej, iOS anda menggabungkan semua imej bersama-sama dan menunjukkan pautan Photo iCloud di bahagian utama mesej yang bertentangan dengan memasukkan setiap foto secara berasingan dalam mesej.

Dalam artikel ringkas ini, kami meneroka beberapa kebaikan dan keburukan menggunakan ciri pautan Photo iCloud dan alamat kemungkinan penyelesaian serta memperkenalkan anda bagaimana anda boleh melakukannya dengan mudah dalam iOS 13 dan iPadOS Photos App.

Di manakah pilihan untuk memintas pautan Photo iCloud dalam iOS 13?

Di iOS 12, tiada cara langsung untuk memintas pautan foto iCloud apabila berkongsi lebih daripada tiga foto melalui aplikasi Foto.

Tetapi berita baiknya ialah Apple akhirnya mendengar pengguna mereka dan ciri perkongsian Foto yang lebih baik di iOS 13 dan iPadOS.

Perkongsian Photo iCloud dalam iOS13 dan iPadOS: kami kini mempunyai pilihan dalam aplikasi Foto!

  • Foto yang dikongsi boleh termasuk atau tidak termasuk data lokasi
  • Foto yang terkandas boleh menyertakan atau mengecualikan semua data foto
  • Kami boleh menghantar foto sebagai fail foto individu atau sebagai gabungan iCloud Link

Berikut adalah cara anda boleh berkongsi foto terpilih tanpa pautan foto iCloud untuk iOS13 + dan iPadOS

  • Buka Foto Apl dan ketik pada tab Semua Foto (jauh di bahagian bawah)
  • Ketik pada Pilih di penjuru kanan sebelah atas skrin anda
  • Sekarang pilih foto yang anda mahu hantar dengan mengetik pada gambar
  • Seterusnya, ketik ikon Kongsi di sudut kiri bawah skrin anda

    Ketik pada Kongsi sebaik sahaja anda memilih foto dan video anda.
  • Pilih Pilihan di bahagian atas skrin anda (Ini mudah terlepas!)

    iOS 13 dan iPadOS menyediakan ciri dan pilihan baru apabila berkongsi foto
  • Di bawah Send As, anda boleh memilih Foto Individu (Video) untuk memintas pautan iCloud

Pautan Photo iCloud adalah lalai dalam iOS13 + dan iPadOS

Apabila anda berkongsi foto yang dipilih sebagai pautan iCloud, iPhone anda hanya berkongsi pautan URL dengan pengguna, supaya mereka boleh melihat atau memuat turun gambar menggunakan pautan itu.

Jika anda mahu berkongsi foto dan bukan pautan ke imej, anda mesti mengikuti langkah-langkah yang disenaraikan di atas.

Kawal siapa yang melihat data lokasi foto anda apabila berkongsi gambar dan video anda

Anda juga boleh menyisir butiran lokasi dan data foto apabila Menghantar Foto dalam iOS 13+ dan iPadOS

Yang pertama adalah sekitar privasi gambar anda apabila anda sudah bersedia untuk berkongsi

  • Apabila anda merakam Foto, metadata terperinci di sekitar lokasi gambar ditangkap dan dikekalkan dalam gambar anda bersama-sama dengan butiran lain
  • Dalam iOS 13+ dan iPadOS, apabila anda berkongsi / menghantar foto, anda boleh melumpuhkan perkongsian lokasi dengan menghidupkan Toggle Lokasi di bawah Termasuk
  • Mengalihkan lokasi Mengalih keluar sebarang butiran lokasi foto yang dikongsi anda
  • Tetapan lalai adalah untuk memasukkan maklumat lokasi (iaitu, Lokasi dihidupkan)

Anda kini boleh menggunakan 'Full Original Capture' apabila menghantar foto dan video anda melalui Airdrop

  • Ciri ini memanggil Semua Data Foto mengekalkan kualiti asal video dan imej apabila berkongsinya melalui Airdrop dan juga termasuk sejarah edit, metadata, dan juga sejarah penapis, kesan, dan keputusan pengeditan imej lain
  • Togol Semua Data Foto untuk mendayakan tetapan ini
  • iOS melumpuhkan Semua Data Foto secara lalai

Dan tidak, anda tidak boleh mengedit metadata Foto dalam iOS13 atau iPadOS-namun!

Permintaan yang kerap adalah untuk Aplikasi Foto pada iOS / iPadOS untuk membolehkan pengguna untuk mengedit metadata gambar tanpa menggunakan aplikasi pihak ketiga. Malangnya, ini masih tidak mungkin dengan keluaran Apple terkini untuk iPhone, iPod, dan iPads. Maaf!

Jika anda menggunakan iOS 12 pada iPhone atau iPad anda, anda boleh membaca untuk mengetahui bagaimana anda boleh memintas ciri pautan Photo iCloud.

Pautan Photo iCloud iOS 12

Pautan Photo iCloud muncul sebagai tingkah laku lalai apabila anda mempunyai 'iCloud untuk Foto' didayakan pada iPhone anda ( Tetapan> Foto> Foto iCloud ) OR ( Tetapan> Profil ID Apple> iCloud> Foto ON dengan Foto iCloud diaktifkan).

Menariknya ciri ini nampaknya hanya terhad kepada apl Mesej Apple. Ini tidak berlaku apabila anda cuba menghantar beberapa foto melalui e-mel apabila berkongsi melalui aplikasi Mel.

Kelebihan Menggunakan Ciri Pautan Foto iCloud pada iPhone anda

Apabila anda memilih empat atau lebih foto dari apl Foto ke aplikasi mesej, sistem itu mengambil foto-foto ini dan menggabungkannya menjadi satu pautan Photo iCloud yang kemudiannya dihantar kepada penerima.

Pertama sekali, ini menjimatkan pelan data anda kerana ini hanya menghantar pautan kepada penerima berbanding dengan menghantar setiap foto yang dipilih satu persatu. Orang yang menerima mesej itu boleh memilih untuk memuat turun pautan itu apabila dia menerimanya.

Kekurangan menggunakan Ciri Pautan Foto iCloud

Ramai pengguna suka menyimpan mesej mereka dan foto terbenam yang berkaitan. Secara lalai, pautan foto iCloud awal yang dibuat mempunyai tempoh kesahan yang terbina dalam. Ia tamat selepas 30 hari.

Jika penerima memilih untuk kembali ke mesej dan cuba membuka pautan selepas tempoh sah, dia tidak akan dapat mengakses foto-foto ini, yang menjadi masalah untuk ramai.

Walaupun tidak ada cara untuk melumpuhkan atau memintas fungsi ini apabila anda memulakan dengan aplikasi Foto, anda boleh memintas ini sepenuhnya apabila anda memulakan dengan aplikasi Mesej.

Bagaimana untuk Bypass Link Foto iCloud semasa Menghantar Mesej

  • Daripada memulakan dengan aplikasi Foto dan kemudian memilih berbilang foto untuk dihantar, mulakan terlebih dahulu dengan Apl Mesej
  • Pilih penerima, buat pesanan anda
  • Ketik pada ikon " > " (jika ditunjukkan-bergantung pada saiz skrin)

  • Ketik pada ikon apl foto (jika anda tidak melihat apl Foto, ketik ikon App Store bersebelahan dengan kotak masuk teks anda) ATAU ketik pada ikon kamera dan kemudian klik ikon Foto pada sudut kiri atas skrin anda ATAU

  • Kini anda boleh memilih foto yang anda mahu hantar dari Foto Terkini atau ketik pada Semua Foto dan kemudian semak imbas dan pilih
  • Apabila anda memilih foto-foto ini, ia akan menambah setiap imej individu badan mesej dan kemudian menghantarnya berbanding dengan mewujudkan pautan foto iCloud
  • Gambar-gambar ini kemudian dihantar secara individu kepada penerima

Bagaimana untuk bekerja dengan Pautan Photo iCloud dalam App Mesej

Orang mempunyai keutamaan peribadi mereka sendiri. Kami suka kesederhanaan ciri pautan Photo iCloud.

Ini benar terutamanya apabila orang menghantar sejumlah besar foto resolusi penuh melalui mesej.

Apabila anda menerima pautan foto iCloud dan bukan foto sebenar, anda mempunyai beberapa pilihan di sekitar bekerja dengan pautan tersebut

Ketik pada pautan dan ia membuka semua foto. Di sini anda boleh memilih foto yang anda mahu simpan ke pustaka foto anda.

Banyak pengguna suka melayari foto tanpa menyimpannya. Ciri ini membantu dalam menjimatkan ruang storan pada iPhone anda kerana anda tidak menyimpan mesej sebenar dan foto tertanam ke peranti anda.

  • Jika anda mengetuk butang ADD pada bahagian atas, ia akan menambah semua foto ke pustaka foto anda
  • Sebaliknya, anda boleh mengetuk ' Pilih ' dan kemudian pilih imej yang anda mahu tambahkan dan padamkan yang lain
  • Mengetuk butang '...' di penjuru kanan sebelah atas skrin anda juga menyediakan fungsi menyalin pautan icloud
  • Anda boleh menyalin pautan dan kemudian paste ke mesej lain jika anda ingin berkongsi dengan orang lain

15 Tips iCloud berguna untuk Mac, iPhone, iPad, dan iPod!

Kami berharap anda dapati artikel pendek ini membantu. Tolong beritahu kami dalam ulasan di bawah jika anda mempunyai sebarang pertanyaan atau komen.