Mempunyai Mac Baru? Inilah Cara Penggunaan Pembantu Migrasi Apple

Terdapat pelbagai sebab mengapa anda mahu menyalin kandungan anda dari satu Mac ke yang lain.

Mungkin anda hanya mahu memindahkan fail. Atau mungkin anda mendapat Mac baru dan anda ingin memindahkan akaun pengguna anda dari mesin lama anda.

Nasib baik, dalam kes yang terakhir, Apple mempunyai sistem terbina dalam yang membolehkan pengguna mudah memindahkan akaun pengguna dari satu Mac ke yang lain. Ia dipanggil Penolong Migrasi. Inilah caranya untuk menggunakannya.

Sebelum awak mula

Nota: Memindahkan akaun pengguna menggunakan kaedah ini memerlukan OS X Snow Leopard v10.6.8 atau lebih baru. Anda juga ingin memastikan Mac lama anda mempunyai nama komputer.

Menyelesaikan proses penghijrahan sebenarnya sedikit berbeza bergantung pada laluan yang anda ambil. Tetapi untuk tujuan artikel ini, kami akan mengandaikan bahawa anda mempunyai kedua-dua Mac bersebelahan.

BERKAITAN:

    Jika anda mempunyai MacOS Sierra atau yang lebih baru, letakkan kedua-dua Mac bersebelahan dan pastikan Wi-Fi dihidupkan. Jika mana-mana Mac sedang menjalankan OS X El Capitan, anda akan mahu menyambung kedua-dua Mac ke rangkaian Wi-Fi (atau Ethernet) yang sama.

    Anda juga perlu mempunyai Mac baru yang ditetapkan dengan sekurang-kurangnya seorang pengguna untuk meneruskan.

    Bagaimana Menggunakan Pembantu Migrasi

    • Pelancaran Pembantu Migrasi di kedua-dua Mac. Ia sepatutnya berada di folder Utiliti seksyen Aplikasi anda.
    • Klik Teruskan pada kedua-dua Mac.
    • Pada Mac baru anda, pilih Dari Mac, sandaran Mesin Masa atau cakera permulaan .
    • Pilih Teruskan .
    • Pada Mac lama anda, pilih pilihan untuk memindahkan maklumat Ke Mac .
    • Pada Mac baru anda, anda harus melihat senarai "sumber" - pada dasarnya, perkara yang boleh dipindahkan dari. Pilih Mac dengan akaun pengguna yang ingin anda pindahkan.

    Pada ketika ini, anda mungkin melihat kod keselamatan muncul di kedua-dua skrin. Ini bertujuan untuk mengurangkan kemungkinan mana-mana pelakon yang buruk memintas data anda. Cukup pastikan kod tersebut sama pada kedua-dua Mac.

    • Pada Mac baru anda, anda akan melihat senarai baru item yang boleh dipindahmilik muncul. Cuma pilih item yang anda mahu alihkan. Umumnya, anda perlu menyemak semua kecuali ada pengguna lain yang anda tidak mahu berhijrah ke.
    • Klik Teruskan . Pada ketika ini, proses penghijrahan akan berlaku. Tunggu sahaja - ia mungkin mengambil sedikit masa.
    • Sebaik sahaja selesai, semak semula untuk melihat sama ada semua data dan tetapan anda teratur.
    • Akhir sekali, buat sandaran penuh pada Mac baru anda.

    Beberapa pertimbangan tambahan

    Walaupun itu proses pemindahan keseluruhan, masih ada beberapa perkara tambahan yang berguna untuk diingat.

    Bagaimana jika Mac saya Tidak Boleh Seterusnya Ke Satu Lain?

    Sekiranya, sebab apa pun, anda tidak boleh mempunyai kedua-dua komputer Mac bersebelahan dengan Wi-Fi dihidupkan, ada alternatif yang bergantung pada Mesin Masa.

    Pada dasarnya, anda akan mahu membuat sandaran penuh ke pemacu Mesin Masa. Kemudian, hanya ambil pemacu dengan anda ke Mac baru anda dan pasangkannya.

    Dari sana, anda akan menggunakan Penolong Migrasi. Langkah-langkah di atas adalah sama kecuali anda tidak perlu melakukan apa-apa pada Mac lama anda.

    Apabila anda memilih sumber untuk berhijrah, anda akan memilih sandaran khusus pada pemacu Mesin Masa anda apabila ia muncul.

    Apa Mengenai Aplikasi ini?

    Permohonan boleh dipindahkan sebagai sebahagian daripada proses Penolong Migrasi, tetapi anda perlu mengambil perhatian terhadap lesen tersebut.

    Seperti pada iOS, akaun pengguna asal yang memuat turun aplikasi mungkin "memiliki" aplikasinya. Ini boleh bermasalah jika terdapat banyak ID Apple pada satu Mac.

    Setiap kali anda pergi untuk mengemas kini aplikasi pada Mac baru, anda perlu memasukkan ID Apple dan kata laluan asal yang dimuat turun. Jika itu anda, tidak mengapa. Tetapi jika tidak, boleh jadi masalah.

    Memadam Akaun Pengguna di Mac Lama

    Tetapi bagaimana jika anda memberikan Mac lama anda pergi, atau hanya menetapkannya sebagai komputer "keluarga"? Dalam kes ini, anda ingin memadamkan akaun pengguna yang telah anda alihkan.

    Pastikan anda masuk ke akaun pentadbir sebelum meneruskan.

    • Pada Mac lama anda, buka Keutamaan Sistem.
    • Klik pada Pengguna & Kumpulan.
    • Klik kunci di sudut kiri bawah dan masukkan kata laluan.
    • Pilih akaun yang anda berhijrah.
    • Klik ikon - di bahagian bawah.
    • Anda perlu melihat pop timbul baru. Pilih pilihan yang paling masuk akal untuk anda (lebih banyak di bawah ini)
    • Klik pada Padam Pengguna.

    Jika anda tidak pasti mengenai pilihan pemadaman yang dipilih, inilah yang perlu anda ketahui tentangnya.

    1. Simpan folder rumah dalam imej cakera memadam akaun pengguna dan direktori rumah, tetapi menyimpan kandungan dalam folder Pengguna Dihapuskan.
    2. Jangan ubah folder rumah memadam maklumat akaun pengguna, tetapi meninggalkan fail pengguna utuh.
    3. Padam folder rumah memadam maklumat dan fail sistem.

    Kami harap anda dapati artikel ini membantu. Sila beritahu kami jika anda mempunyai sebarang soalan menggunakan ulasan di bawah.