Adakah iPhone Anda Tetap Menghapuskan Aplikasi? How-To Stop Offloading automatik

Jika anda baru kepada iOS 11, anda mungkin menyedari bahawa sesetengah aplikasi "dipadam" secara rawak atau walaupun apl menyahpasang diri mereka. Ia mungkin mengecewakan untuk memasang semula aplikasi anda secara konsisten. Tetapi yakinlah bahawa iOS anda sebenarnya berfungsi seperti yang dimaksudkan.

Ia ciri, bukan pepijat. Sebenarnya, aplikasi anda tidak benar-benar "dipadam" - mereka sedang dilepaskan. Ciri ini dipanggil Offload Unused Apps, dan ia boleh dimatikan (atau kembali lagi) dengan mudah.

Apakah Seting Ini?

Pada asasnya, Offload Unused Apps adalah ciri yang diperkenalkan di iOS 11 sebagai cara mudah bagi pengguna untuk menyimpan dan mengoptimumkan storan mereka.

Ciri ini secara automatik "offloads" aplikasi yang anda tidak gunakan, atau hanya digunakan sangat jarang, apabila anda rendah pada storan. Apl ini akan kekal pada skrin Utama anda, tetapi ikon akan kelihatan kelabu dan mempunyai logo awan kecil bersebelahan dengannya.

Tidak seperti hanya memadam aplikasi, aplikasi pemunggahan sebenarnya menyimpan dokumen dan data apl apl secara tempatan pada peranti anda.

Sebelum iOS 11, satu-satunya pilihan untuk menyimpan simpanan adalah untuk memadam aplikasi (yang turut memadam dokumen dan data aplikasi).

Dengan kata lain, anda boleh menyimpan storan tanpa kehilangan sebarang data aplikasi. Apabila anda memasang semula apl lepas, data akan dipulihkan secara automatik.

Pada dasarnya, ia seperti anda tidak pernah memadamkan aplikasi di tempat pertama.

Cara Nonaktifkan Aplikasi Offload (dan Pilihan Lain)

Walaupun ia merupakan ciri, berdasarkan beberapa catatan di forum sokongan Apple, sesetengah pengguna lebih suka mematikannya.

Offload Apps yang tidak digunakan didayakan secara lalai. Sebagai alternatif, pengguna mungkin telah menghidupkan secara tidak sengaja atau hanya mengujinya dan memutuskan mereka tidak menyukainya.

Apa pun keadaannya, inilah caranya untuk mematikan ciri ini.

Nota: Sebenarnya terdapat dua cara untuk mengakses ciri ini. Terdapat toggle kedua-duanya dalam Penyimpanan iPhone dan bahagian iTunes Settings & App Store. Satu-satunya cara untuk melumpuhkan ciri ini adalah di iTunes & App Store, bagaimanapun.

  • Buka apl Tetapan
  • Ketik pada iTunes & App Store
  • Anda harus melihat Aplikasi Offload Unused di sebelah togol
  • Jika bertukar menjadi hijau, ia diaktifkan. Ketik padanya untuk menyahdayakannya

Jika anda pernah memutuskan bahawa anda mahukan ciri ini kembali, ikuti langkah-langkah di atas dan ketik pada Aplikasi Offload Unused untuk mendayakannya.

Cara Aplikasi Muatan Secara Individu pada iPhone anda

Anda mungkin suka mempunyai pilihan untuk memuat turun aplikasi daripada memadamnya, tetapi anda tidak mahu iOS melakukannya secara automatik.

Untungnya, anda masih boleh memuat turun aplikasi secara berasingan walaupun tetapan automatik dinyahdayakan. Ini caranya.

  • Buka Tetapan
  • Ketik Umum
  • Ketik pada Simpanan iPhone
  • Ketik pada aplikasi yang anda ingin muatkan
  • Dalam menu seterusnya, anda akan melihat pilihan untuk Offload App . Ketik padanya
  • Ketik App Offload sekali lagi untuk mengesahkan

Seperti tetapan automatik, aplikasi pemunggahan secara individu akan menyimpan dokumen dan data aplikasi pada peranti anda. Dengan cara itu, apabila anda memilih untuk memasang semula aplikasinya, ia akan memulihkan data dengan lancar.

Bagaimana untuk Memasang semula Aplikasi Offloaded

Jelas sekali, melumpuhkan ciri ini akan memasang semula aplikasi anda dan menghalangnya daripada dimatikan secara automatik pada masa hadapan.

Sekiranya anda ingin menggunakan ciri ini tetapi memerlukan akses kepada aplikasi yang dilepaskan secara individu, anda boleh pergi ke Tetapan -> Umum -> Penyimpanan iPhone. Ketik pada aplikasi dan kemudian ketik Pasang semula Apl .

Sebagai alternatif, anda boleh mengetuk ikonnya untuk memasangnya semula

Isu-isu Lain

Sebaliknya, mungkin ada beberapa masalah dengan Aplikasi Offload Unused.

Iaitu, beberapa pengguna melaporkan bahawa data aplikasi mereka sebenarnya akan dihapuskan apabila aplikasi dimuatkan. Kami tidak dapat mengesahkan kes ini secara berasingan, tetapi pastinya bukan bagaimana penghantaran telah sepatutnya berfungsi.

Ini mungkin bug dalam contoh khusus iOS 11+ anda atau masalah dengan aplikasi individu. Untungnya, kehilangan data aplikasi apabila aplikasi pemunggahan tidak kelihatan meluas. Dalam erti kata lain, ia mungkin sangat baik untuk menjadi insiden terpencil atau sporadis.

Pada nota lain, jika iPhone anda sebenarnya memadamkan aplikasi untuk sebenar, maka mungkin ada bug atau isu lain dengan telefon bimbit anda. Kami mencadangkan untuk mencuba keras semula, menyandarkan dan membaiki semula iPhone anda atau menghubungi sokongan Apple secara langsung.